@article{oai:toyama.repo.nii.ac.jp:00005338, author = {Yamamoto, Yutaka and Tani, Tadato}, issue = {1}, journal = {和漢医薬学雑誌 = Journal of traditional medicines}, month = {Feb}, note = {application/pdf, The 21st Century COE Program, University of Toyama, It has been reported that three glycyrrhizin-producing Glycyrrhiza species, i.e., G. inflata, G. glabra and G. uralensis, grow wild in Xinjiang Uygur Autonomous Region, on the northwestern border of China. We made a brief survey in Xinjiang focusing on the comparison of the characteristics of the fruits of these three species of Glycyrrhiza plants. We found that the falcate fruits with prickly hairs of G. uralensis were clearly distinguishable from the swollen fruits of G. inflata and from the long, glossy fruits of G. glabra. Based on the findings of the present survey, the Glycyrrhiza plants used in our cultivation study in eastern Inner Mongolia could be identified as G. uralensis. The present brief survey also proved that Xinjiang is well endowed with an abundance of G. inflata resources, which are used as raw materials for making sweet food additives and glycyrrhizin, an active ingredient of licorice. Furthermore, we inspected Ephedra plant clusters in sandy wastes of the Tianshan Mountains, cultivated fields of Carthamus tinctorius and processing works of Cistanches Herba, which are representative medicinal resources produced in Xinjiang. 我々は中国内蒙古自治区で栽培甘草の実生産を目指した研究を行っている。我々が栽培している植物は,その花と果実の形態からGlycyrrhiza uralensisであることを推定している。今回,基原植物を確認するために中国で薬用にされている3種のGlycyrrhiza属植物(G. uralensis, G. inflata, G. glabra)が自生している新彊維吾爾自治区(Xinjiang Uygur Autonomous)を調査した。3種のGlycyrrhiza属植物の果実の形態を見比べた結果,我々が栽培している植物がG. uralensisであることを確認した。今回の調査において,日本の薬局方に適合する甘草が新彊維吾爾自治区で流通していることも明らかになり,さらにG. uralensisの栽培生産も行われていることを確認した。このようなことから収穫地を管理しG. inflata根に特異的な成分(licochalcone A)を含まないことを確認すれば新疆維吾爾自治区で産するG. uralensis根を薬用甘草として輸入することが可能である。, Article}, pages = {27--35}, title = {Brief survey of Glycyrrhiza plant resources in Xinjiang, China}, volume = {23}, year = {2006} }