WEKO3
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ごまカルスによるリグナン性抗酸化物質の生産
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https://doi.org/10.15099/000045245fb99dde-6626-4f44-a43a-6804d5fcad47
名前 / ファイル | ライセンス | アクション |
---|---|---|
Kokiyo_47_01_Page133to140.pdf (4.0 MB)
|
|
Item type | 紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1) | |||||
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公開日 | 2012-10-15 | |||||
タイトル | ||||||
タイトル | ごまカルスによるリグナン性抗酸化物質の生産 | |||||
言語 | ||||||
言語 | jpn | |||||
キーワード | ||||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | ごまカルス | |||||
キーワード | ||||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | リグナン性抗酸化物質 | |||||
キーワード | ||||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | セサミン | |||||
キーワード | ||||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | Δ5不飽和酵素阻害活性 | |||||
キーワード | ||||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | 肝機能改善 | |||||
キーワード | ||||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | 降コレステロール | |||||
キーワード | ||||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | 発癌誘発抑制 | |||||
キーワード | ||||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | バニリン | |||||
資源タイプ | ||||||
資源タイプ識別子 | http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 | |||||
資源タイプ | departmental bulletin paper | |||||
ID登録 | ||||||
ID登録 | 10.15099/00004524 | |||||
ID登録タイプ | JaLC | |||||
著者 |
大桑, 真由美
× 大桑, 真由美× 星野, 一宏× 赤壁, 節子× 諸橋, 昭一× 笹倉, 寿介 |
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著者別名 | ||||||
姓名 | Okuwa, Mayumi | |||||
著者別名 | ||||||
姓名 | Hoshino, Kazuhiro | |||||
著者別名 | ||||||
姓名 | Akakabe, Setuko | |||||
著者別名 | ||||||
姓名 | Morohashi, Shoichi | |||||
著者別名 | ||||||
姓名 | Sasakura, Toshisuke | |||||
その他(別言語等)のタイトル | ||||||
その他のタイトル | Production of Lignan Antioxidant Materials by Cluster-Cultured Sesame Cells (Sesamum indicum L.) | |||||
抄録 | ||||||
内容記述タイプ | Abstract | |||||
内容記述 | For a long time, sesame seeds and oil have been used for foodstuffs and/or medicals, and it had been suggested that they have strong antioxidative activity. Recently, it was found that this activity attributed to lignan materials s1,1ch as sesamin and sesamolin existed in sesame seed and/or oil. In this study, sesame callus was induced from sesame seed to effectively produce the useful lignan materials. In shaking culture of the induced callus for 42 days, sesaminol was produced in the callus at the level of 0.47mg/l-medium, which unproduced in sesame seed and exhibited a higher antioxidant activity than sesamin and sesamolin. Moreover, by adding precursors (L-Phe, L-Tyr), or phenolic materials (vanillin) to medium, the amounts of lignin antioxidant materials produced can be 1.5--4.5-fold higher than those without. | |||||
抄録 | ||||||
内容記述タイプ | Abstract | |||||
内容記述 | ごまは,古くから,食用,生薬として利用され,酸化されにくいという性質があることがわかっていた。近年,この抗酸化作用は,ごま中に含まれるセサミン,セサモリンなどのリグナン性抗酸化物質であることが明らかになってきた。そこで,本研究ではこの有用なリグナン物質を効率よく生産するため,ごま種子からカルスを誘導した。ごまカルスは,振渥培養42日目で,ごま種子中には見られなかったセサミノールを0.47mg/l-medium生産した。このセサミノールはセサミン,セサモリンよりも抗酸化性が高い物質であると報告されている。また,前駆体(L-フェニルアラニン,L-チロシン)や,フェノール系化合物(バニリン)を培地中に添加することによってリグナン物質生産量を1.5~4.5倍高めることができた。 | |||||
引用 | ||||||
内容記述タイプ | Other | |||||
内容記述 | 富山大学工学部紀要,47, Page 133-140 | |||||
書誌情報 |
富山大学工学部紀要 巻 47, p. 133-140, 発行日 1996-02 |
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ISSN | ||||||
収録物識別子タイプ | ISSN | |||||
収録物識別子 | 03871339 | |||||
書誌レコードID | ||||||
収録物識別子タイプ | NCID | |||||
収録物識別子 | AN00175872 | |||||
フォーマット | ||||||
内容記述タイプ | Other | |||||
内容記述 | application/pdf | |||||
著者版フラグ | ||||||
出版タイプ | VoR | |||||
出版タイプResource | http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85 | |||||
国立国会図書館分類 | ||||||
主題Scheme | NDLC | |||||
主題 | ZM2 | |||||
出版者 | ||||||
出版者 | 富山大学工学部 | |||||
資源タイプ(DSpace) | ||||||
内容記述タイプ | Other | |||||
内容記述 | Article |